Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2015 23:46 - Глухарчето /Taraxacum officinale/
Автор: mishellangel Категория: Хоби   
Прочетен: 2811 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.05.2015 00:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Глухарчето е тревисто растение, което расте по ливади и поляни, тревисти места, покрай реки и поточета. Познато е също и под други имена като Радика, конско цвете, жълтурче, бърдоква, жълта млечка. В листата и стъблото се има млечен горчив сок. Смята се за билка, полезна с корените, листата и цветовете си, но за лаиците се смята за прост плевел, който разнася летящи пухкави семенца. Още от древността е познато като лековито растение на различни болести. В Древна Гърция са му казвали слънчеви лъчи.

Коренът на глухарчето е много добре развит, достига около 30 см дълбочина в почвата. Така е „подсигурено”, че няма да изчезне от дадено място. Къренът може  да се ползва вместо кафе, тъй като състава им е сходен с този на цикорията.

 Стъблото е кухо, без листа по него. А листата са дълги с напречни изрезки, във форма на розетка. Цветовете са ярки и слънчево жълти, кичести и езичести. Семената след прецъфтяване на растението са под формата на пухести кълбета, които след подухване на вятър се разпръскват. Формата на всяко семенце е вретеновидна, снабдена с пухестата хвърчилка.
image

По състав глухарчето съдържа различни витамини като витамин А,B, C, D, а в млечния сок има тараксицин (горчиво вещество), инулин, каучук. Най- концентрирани вещества се съдържат в корените, като това са различни мазнини, съставени от олеинова, линолова, церотинолова и други различни киселини.

Съществуват популярни рецепти с глухарче – най-вече за салати с листата, различни сладка и конфитюри, чайове и напитки.

Глухарчето е много полезно:

-          Помага за пречистването на организма от токсините, особено през пролетта  след зимните месеци.  Тонизира организма , особено върху черния дроб и кръвта.

Подпомага метаболизма, добре е да се приема по време на диета за отслабване, тази билка е вълшебна и е хубаво да се знаят качествата, които притежава. Комбинацията с грейпфрут и чай от глухарче действа наистина добре за свалянето на килограми.  

-          Действа положително при умора и невроза, безсъние.

-          Лекува липсата на апетит.
Силен диуретик.

Помага на храносмилателната система да увеличи соковете и поддържа органите в много добро положение.
 

-          При анемия и атеросклероза трябва да се приема глухарче, то намаля холестерола в кръвта.

-          Помага при ревматизъм и артрит.
Чаят увеличава кърмата на майките,  помага при менструални болки.

Тампони с чай от глухарче помагат срещу умората на очите.
Белият сок в стеблото на глухарчето служи за лекуване на кожни болести като акне, брадавици, мазоли, уртикария и дерматити.
Много важен факт е, че глухарчето пречи на разпространяването и растежа на раковите клетки.

 

Рецепти

 

Мед от глухарчета

 200 бр.цвят от глухарче

1 кг захар

1 литър вода

1 лимон

1 с.л. оцет

Лимона се реже на парчета, попарва се с вряла вода и заедно с цветовете на глухарчето престояват 10 часа. Минава се през цедка, вари се със захарта,като постепенно се наблюдава как се сгъстява. Прибавяме оцета и се налива в буркани.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mishellangel
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 12398
Постинги: 4
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930