Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2014 15:23 - Възпитание: 12 начинa за щастливи деца
Автор: mishellangel Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 786 Коментари: 0 Гласове:
0



Всички ние  искаме по-щастливи деца, но как да го постигнем?

Ето 12 начина да се повиши щастието на децата.

1. Спрете крещенето.

Децата живеят така, както ги научиш, подражават на вас и смятат за нормално да постъпват, както вие с тях. Ако им крещите, когато сте разочаровани от тях, и те също ще ви крещят, когато се разочароват.

2. Хвалете ги.

Хвалете ги, защото те искат вашето одобрение, внимание и щастие. Това ги кара да се чувстват сигурни и обичани.
Съсредоточете се върху нещо дребно, дори когато си мият зъбите или решат косата, кажете им, че това ви прави щастливи. Нека знаят, че го оценявате, когато си прибират нещата и подреждат. Кажете им, че ги обичате, когато ви помогнат в почистването.

image

3. Играйте с тях.

Играта позволява да се измъкнем от стрес и тревожност. Активната игра ги държи във форма, ролевата игра помага да се научат да се справят в ситуации, а играта с богато въображение  - да се научат на творчество и решаване на проблеми.
Вземете любимите си борд или игри с карти
и отидете в парка. Прекарайте дори само 15 минути на ден в игри с децата си. Ще намерите 15 минути за собственото си дете, нали? Учете ги как да играят шах или тенис, или как да скачат на въже. Покажете им,че  можете да въртите обръч, или ролкови кънки, или просто да се гонят.
 
4. Планиране на деня

Децата се нуждаят от сигурността на рутината всеки ден. Това също ги подготвя за бъдещето. Помислете за това как можете да получите готов режим за деня. Например  ставане, вземане на душ, обличане, закусване, миене на зъби, вземане на ключовете  и кафето. Това са навици, които  ви държат организирани на пистата за деня. Вашите деца се нуждаят от упражнения и практика  по същите причини. Правенето на  неща, които мразят, като миенето на зъбите, обличането  или почистването на стаята си са еднообразие. Ако обаче  в навиците има определен срок и награда накрая, ще видите голямо подобрение в поведението им.

 5. Модел поведение.

Бъдете техният водещ модел на подражание. Задържайте  отворени вратите,  благодарете  на хората, върнете си количките за пазаруване, предложете помощ на ближния с децата си там, така че те могат да видят как правят състрадателните хора.


6.Време за всеки един

Без значение колко деца имате, направете правило, за да прекарвате времето си с всеки един от тях поотделно. Извеждайте  ги, за да хапнете някъде, или да поиграете двамата, или просто си постойте в стаята  и си поговорите. Направете си полезно време с вас. Не се налага да бъдете най-добрият приятел на вашето дете, но може да бъдете добър слушател. Така ще му помогнете да се чувства уверено и спокойно.

 
7. Споделете вашата емоционална борб
a.

Споделете с  децата си неща, за да разберат как  се чувствате и как се справяте с тях.

 Ядосани сте в трафика? Кажете им, че когато хората карат безразсъдно и ядосано, така  застрашат живота си и този на своите  деца.  Вместо да го показвате, като блъскате и да натискате клаксона злонамерено, или да бълвате проклятия, бихте могли  да приемете, че другия повече бърза, отколкото вие, че безопасното шофиране ще ви спаси живота.

8.  Нека попаднат в неволя и се трудят сами.

Не пишете домашното на децата си. Каква полза, от вас и вашето усърдие да стоите до след полунощ, когато се събудят до магически създаден проект? Какво се случва, когато те трябва да опишат това, което са правили в училище, но не са направили и половината работа?
Като родител, моля да им направите тази услуга и да ги оставете да направят това, което те могат сами по себе си, със собствени сили. Това е тяхната степен. Те трябва да се научат да спечелят успеха. Иначе, най-вероятно, един ден те ще стигнат ниво по математика отвъд вашите способността. Какво ще правите тогава?

 
9. Не ги сравнявайте с другите.

 
Знам, че е лесно да попаднете в капана в ситуация с други родители и когато ви попитат за училище, как се справят децата, защото е лесно за обсъждане и единственото общо нещо, което ви свързва, но не започвайте да си сравнявате децата.
Вашето дете чува, че той или тя не е толкова добро, колкото друго, или че ви се иска да бъде по-добро. Те се чувстват по-малко обичани и безполезни. Това не е щастливо дете.

10.  Дръжте проблемите на възрастните зад „ здраво залостена врата”.

 
Моля, не говорете за това, че не ви стигат парите и как трябва да пропуснете плащане този месец пред  вашето дете. Децата имат достатъчно стрес в живота си, без да се налага да се притесняват за проблемите на възрастните. Като им кажете, че ако загубите работата си и ще търсите нова, това означава, че няма да можете да ги заведете на  почивка или да отидат на лагер. Но проблемите с членове на семейството, пари, или теми за възрастни трябва да бъде зад затворени врати. Децата приемат нещата присърце твърде лесно.

 
11. Дайте им отговорност.

Като ги учите на отговорност е най-гол
eмият урок, който може да им дадете. Ако ги  възнаградите с пари, лакомства, или специални неща, когато те покажат отговорност. Или пък им ги отнемете, когато те не успеят да ги правят. Поставете им условие – да постигнат нещо, но ако успеят да си сътрудничат с брат си или сестра си. Това ще ги накара да се замислят за борба в бъдеще.
 Може да им  дадете домакинска работа за вършене или срокове за изпълнение на задачи. Възнаградете ги с нещо, което те искат да се сложи в списъка на хранителните  стоки тази седмица или пък не им го давайте, ако искате те да ви помогнат с нещо друго около къщата.


12. Дайте им възможности за избор.

Ако дадете на вашите деца избор какво да облекат, какво да ядат и къде да отидете на излет или разходка, ще подпомогнете решително дете. Вземането на решения е една огромна част от живота на възрастните. Ако продължавате да им казвате какво да правят, те ще бъдат разочаровани, а също и никога няма да се научат на свободата да упражняват своите умения за вземане на решения.

 
Съсредоточете се върху повечето от тези 12 правила, за да се подобри връзката между вас и вашите деца. Седнете с тях и обсъдете като семейство областите на работа. Включването им в този процес на вземане на решение, който помага за отговорност и създава чувство за общност, а не като "възрастните само диктуват правилата и не се съобразяват в ситуацията” .

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mishellangel
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 12399
Постинги: 4
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930